Smakowity Festiwal w Anielinie PDF Drukuj Email

Druga już edycja Festiwalu Pieroga zorganizowana 22 lipca 2017 r. przy świetlicy wiejskiej w Anielinie przeszła do historii zapisując się w niej nie tylko smakowitymi akcentami. Na hasło organizatorów „Nie obejdź się tylko smakiem… Przyjdź, zobacz i skosztuj!” odpowiedziało wiele zaproszonych osób. Licznie przybyli też mieszkańcy i goście gminy Poświętne. Świetna zabawa, której motywem przewodnim były pierogi trwała długo, a towarzyszyły jej specjalne konkursy i inne atrakcje. Głównymi Organizatorami wydarzenia byli: wójt Gminy Poświętne Michał Franas, Sołtys Wsi Anielin, Koło Gospodyń Wiejskich w Anielinie, Fundacja „Ostoja” z Opoczna oraz Gminny Ośrodek Kultury w Poświętnem.

Wydarzenie rozpoczęło się tuż po godz. 18. Wszystkich przybyłych tego dnia do Anielina powitał wójt Michał Franas. Wśród gości znaleźli się m.in.: radna Sejmiku Województwa Łódzkiego Beata Ozga-Flejszer, członek Zarządu Powiatu Marek Sarwa, doradca Burmistrza Opoczna Piotr Stempniak, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opocznie Jerzy Misiurski, dyrektor Muzeum Regionalnego w Opocznie Adam Grabowski, radni Rady Gminy Poświętne na czele z wiceprzewodniczącym Kazimierzem Wiecheckim, sołtysi oraz przedstawiciele lokalnych mediów. W trakcie powitania odczytany został także wspólny list Marszałka Województwa Łódzkiego Witolda Stępnia oraz Wicemarszałka Artura Bagieńskiego skierowany do organizatorów Festiwalu.

 Po powitaniu gości z krótkim programem wokalnym wystąpiły członkinie KGW w Anielinie – Natalia Borek oraz Sylwia Koprowska. Był to przedsmak przed głównym punktem pierwszej części wydarzenia tj. rozstrzygnięcia konkursu na najlepsze pierogi skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Poświętne. Komisja w składzie: Agnieszka Sobol (prezes fundacji „Ostoja”), Beata Ozga-Flejszer (radna Sejmiku Województwa Łódzkiego), Michał Franas (wójt Poświętnego) oraz Kazimierz Wiechecki (wiceprzewodniczący RG Poświętne) miała za zadanie wybrać najlepszą z przygotowanych propozycji kulinarnych. Panie przygotowały na konkurs łącznie 19 wersji pierogów. Najlepsze okazały się te przygotowane przez KGW Brudzewice. Zwycięską propozycję stanowiły trzy rodzaje pierogów – z serem oraz ciastem szpinakowym, z bakaliami i kaszą kuskus oraz z kapustą i mięsem. Kolejne miejsca zajęły panie z KGW Studzianna oraz KGW Dęba. Zwycięscy jak i pozostali uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz bony finansowe ufundowane przez wójta Michała Franasa, a także albumy podarowane przez panią Beatę Ozgę-Flejszer.

W dalszej części dominowała dobra zabawa związana z wspólną degustacją różnych pierogów wśród, których były tradycyjne: z kapustą i grzybami, mięsem, czy pierogi ruskie. Nie zabrakło jednak w zupełności nowych wersji tego dania jak np. pierogi z borówką amerykańską, kaszą i bakaliami, ze szpinakiem, jagodami, ryżem i grzybami. W ogólności na wszystkich uczestników czekało tego dnia ponad 2500 darmowych pierogów.

 Po wspólnej degustacji przyszedł czas na zabawę taneczną z zespołem „Foxx”, a także na kolejne konkursy dla wszystkich uczestników, których tematem przewodnim były oczywiście pierogi. Tym samym wyłonieni zostali zwycięzcy, którzy m.in. potrafią najszybciej jeść pierogi lub potrafią jeść pierogi bez użycia rąk. Dużo zabawy i radości dostarczył także konkurs pn. „Slalom z pierogiem”.

Oprócz atrakcji dla dorosłych również na najmłodszych czekało wiele niespodzianek jak np. malowanie twarzy czy zajęcia ruchowo-sportowe. Wszyscy mogli też podziwiać prace podopiecznych Fundacji „Ostoja” w specjalnie zorganizowanym stoisku.

Festiwal powstał z wspólnej inicjatywy wójta Michała Franasa oraz mieszkańców wsi Anielin – na czele z sołtysem Piotrem Kaczmarczykiem i miejscowym KGW.

 
Designed by Templatka.pl